USPJEŠNO ZAVRŠENA PRVA ŠKOLA DIJABETESA

Povodom svjetskog dana dijabetesa i mjeseca studenog, započeli smo Školu dijabetesa kojoj je glavni cilj taj da se podigne svijest ljudi o ovoj bolesti i da se priča o njezinim padovima, poteškoćama, ali i uspjesima. 

 

Naša Škola dijabetesa krenula je s praktičnom radionicom i predavanjem nutricionistice Ane Sigeti i dr. Ivana Andraševića koji je i sam osoba s dijabetesom tip 1. Učili smo o ugljikohidratima, kako ih računati i određivati FIO (faktor inzulinske osjetljivosti) i UIO (ukupnu inzulinsku osjetljivost).  Dr. Ivan Andrašević naučio nas je o mjestu uboda, kako odrediti najbolje mjesto za davanje inzulina kao i o vremenu davanje inzulin prije jela. Tokom predavanja večerali smo i učili o tome koliko namirnice imaju ugljikohidrata i koliko je važno vagati svoja jela za dobru glukoregulaciju.  

Nakon što smo naučili i podsjetili se o osnovnim stvarima i ugljikohidratima, slijedilo je drugo predavanje dr. Ivana Andraševića na kojima je s nama podijelio svoje dugogodišnje iskustvo u glukoregulaciji i “tajne” izvrsno reguliranih šećera. Drugo predavanje bilo je o bazalima, glukoregulaciji i proteinima. Pokazao nam je kako pomoću grafa raspoznati zašto je šećer u krvi visok ili nizak, što je bitno da šećeri budu dobro regulirani, a osnovna stvar za dobru regulaciju jesu bazali, dobro računanje ugljikohidrata i proteina te vrijeme davanja inzulina i dobro izračunati UIO i FIO. 

Kroz sva predavanja spomenuli smo tjelesnu aktivnost, no njoj smo se posvetili na našem trećem druženju – vožnja bicikla do Pitomače i nazad u Viroviticu (47 km, uz 2 kraće pauze i jednu malo dužu). Učili smo kako regulirati šećer tokom aktivnosti i ne dopustiti mu da ode u hiperglikemiju ili hipoglikemiju, što smo uspješno i odradili. 

Šećer na kraju bilo je proučavanje naših šećera tokom vožnje te od početka škole. Komentirali smo koje su najčešće greške, individualno razgovarali s doktorom koji nas je uputio što treba promijeniti i kako znati kada promijeniti bazale i sl. Predavanja smo završili veoma zadovoljni jer smo popravili TIR i stekli smo znanje o tome što utječe na šećer i kako da mi njega, a ne on nas, držimo pod kontrolom. 

Kako smatramo da je edukacija najvažnija u dobroj regulaciji dijabetesa nastaviti ćemo sa našom školom i na taj način pomoći mladima, djeci i njihovim roditeljima u njihovim svakodnevnim izazovima koje dijabetes stavlja pred njih.

Pozivamo sve zainteresirane i željne znanja da nam se pridruže. S nama možete kroz niz radionica naučiti sve o dijabetesu tip 1 te kako ga dovesti u kontrolu i zadržati ga pod kontrolom.

Radionice i predavanja su osmišljena za sve osobe sa dijabetesom tip 1 i/ili one koji sudjeluju u kontroli dijabetesa.

Nakon Škole dijabetesa polaznici bi trebali  imati dovoljno znanja da bi postigli minimalno TIR od 70% (Time In Range – razinu šećera u krvi u zadanim okvirima između 4mml/l i 10mml/l), što se smatra zadovoljavajućom regulacijom. Naravno da TIR može biti i veći, no to više ovisi o pojedincu koliko će naučenoga i primijeniti, te koliko će biti disciplinirani. Steći će znanje o tome što točno utječe na šećer i kako da ga drže pod kontrolom.

 

Tags:

Comments are closed